مهرداد ایرانمهر
در مصری باستان، «پر/ پری» به کاخ فرمانروا گفته میشود.
از این رو، فرمانروایان مصر را «پرآ/ پرون» مینامیدند، که گونهٔ معرب آن یعنی «فرعون» در فارسی رواج دارد.
Per-âa, Pharaoh
imperative, imperator
پیشگفتار
رخدادهای ١۴ سدۀ پیش ایران، یکی از گرانیگاههای مهم تاریخ اجتماعی کشورمان به شمار میآید. بنابراین بررسی و کنکاش پیرامون آن میتواند پالایش برداشتهای ما از چگونگی دگرگونیها و تغییرات رخ داده در اوضاع اجتماعی آن روزگار ایران را در پی داشته باشد.
تاکنون بسیار در این باره سخن رفته، اما نوشتار پیشِ رو تا به امروز یکی از ارزندهترین پژوهشها در این زمینه بوده، و دیگران تنها شاید در آینده بتوانند با کاوش بیشتر در اسناد، آن را کاملتر نمایند.
در همین زمینه، طی گفتگویی که با دکتر آزاده احسانی دربارۀ این کتاب انجام گرفت، بنا شد در نشست مشترکی پژوهشهای دکتر احسانی پیرامون «تلمود» بررسی شده و یهودی بودن میزبانان عرب مزدکیان در شبهجزیره، در صورت توافق، در چاپ دوم لحاظ گردد.
بیگمان نوشتار پیش رو را مستندترین پژوهش علمی میتوان دانست که تا امروز پیرامون علل فروپاشی غمبار ایران ساسانی انجام شده است.
نوشتار مذکور، چکیدهای از کتابی ٨٠ صفحهای با همین نام است، که انتشارات «آشیانۀ کتاب» آن را در سال ١٣٩١ منتشر کرده است.
١- [آن هنگام که ............ مردوک] پادشاه همهٔ آسمانها و زمین، کسی که ..... که با ..... یش، سرزمینهای دشمنانش را لگدکوب میکند
٢- ............... با دانایی گسترده، ......... کسی که گوشههای جهان را زیر نظر دارد
٣- ..... ........... فرزند ارشد [او] (بلشزر)، فرومایهای به سروری سرزمینش گمارده شد
۴- ............... [اما] او [فرمانروایی] ساختگی برای آنان قرار داد
زمین را منم تاج تارکنشین
ملرزان مرا تا نلرزد زمین
«نظامی گنجوی»
کوروش بزرگ، بزرگمردی بیهمتا که از برجستهترین مردان همهٔ روزگاران بوده و تا ایران نامی در جهان دارد، به نام نامی او میبالد و هرگز فراموشش نخواهد کرد. این شهریار فرزانه کمک به مردمان را آرمان خویش ساخته و یاری ستمدیدگان از رفتارهای همیشگی او بود.
امروزه برخی درباره نامواژۀ کهن «کوروش» سردودمان جهانشاهی هخامنشی، در این اندیشه فرورفتهاند که میبایست این نام را به گونۀ «کورش» نوشت، نه «کوروش». سندهایی چند نیز برای این مدعا برمیشمارند.
در اینجا به بازگفت برهانهایی میپردازیم که نشان میدهد نگارش این نامواژه در ادبیات دیروز و امروز فارسی، با آوانگاری سرشتین «کوروش» همخوان و هماهنگ بوده است و میباشد.